Bakan Yılmaz: Bütün başarıların arkasında eğitimdeki başarı var  
Bakan Yılmaz: Bütün başarıların arkasında eğitimdeki başarı var

Bakan Yılmaz: Bütün başarıların arkasında eğitimdeki başarı var

Millî Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, sağlıktan ulaştırmaya, savunma sanayinden ekonomideki gelişmelere kadar Türkiye´nin yakaladığı başarıların arkasında eğitimdeki başaranın yattığını söyledi.

Bakan Yılmaz: Bütün başarıların arkasında eğitimdeki başarı var

Millî Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, programı kapsamında geldiği Uşak´ta, Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, eğitimde büyük başarılara imza attıklarını belirterek, sağlıktan ulaştırmaya, savunma sanayinden ekonomideki gelişmelere kadar Türkiye´nin yakaladığı başarıların arkasında eğitimdeki başaranın yattığını kaydetti.

 

"Eğitim, ekmek ve su gibi toplumun en önemli ihtiyacıdır"

Değişmez hedeflerinin eğitimde kaliteyi artırmak olduğunu vurgulayan Bakan Yılmaz, şunları söyledi: "Eksiklerimize rağmen, eğitimde büyük hizmetler yaptık, Önümüzdeki dönemde eğitimdeki kaliteyi daha da artıracağız. Eğitim, ekmek ve su gibi toplumun en önemli ihtiyacıdır. Eğitim nesil yetiştirme işidir, eğer bir medeniyet iddianız varsa o zaman eğitime çok büyük bir kaynak ayırmanız lazım."

 

Bütçeden en fazla payı eğitime ayırdıklarını hatırlatan Bakan Yılmaz, "2002’de eğitime 11 milyar lira ayrılıyordu ve bu rakam o günün genel bütçesi içinde yüzde 10’du. Biz 122 milyar lira ayırıyoruz, şu anda bütçedeki oranımız yüzde 20, yani eğitime desteği yüzde 100 oranında artırdık. Çünkü eğitimi ihmal eden her şeyini ihmal etmiştir, eğitime önem veren de her şeye önem vermiş demektir." değerlendirmesini yaptı.

 

Zorunlu eğitim süresini 12 yıla çıkardıklarını, derslik sayını arttırdıklarını vurgulayan Bakan Yılmaz, "Önümüzdeki dönemde okul öncesi eğitimi zorunlu eğitim kapsamına alacağız, ikili eğitimi kaldıracağız, beşinci sınıfları yabancı dil ağırlıklı sınıf haline getireceğiz." dedi. Derslik başına düşen öğrenci sayılarına değinen Bakan Yılmaz, "Türkiye genelinde derslik başına düşün öğrenci sayısını ilkokullarda 36´dan 25´e düşürdük, ortaöğretimde ise 31´den 23´e düşürdük." diye konuştu.

 

En büyük yatırımı öğretmene yaptıklarını dile getiren Bakan Yılmaz, kendi iktidarları döneminde 560 binin üzerinde öğretmen ataması yapıldığını ve önümüzdeki günlerde 20 bin yeni öğretmenin daha atamasının gerçekleştirileceğini belirtti. Bakan Yılmaz şöyle devam etti: "Kaliteli bir eğitim için sınıfa giren bir öğretmenin, her öğrenciye en az bir dakika ayırabilmesi lazım. Dolayısıyla öğretmen, eğitimin asli unsurudur. Türkiye’deki her 3 öğretmenden 2’si bizim iktidarımız döneminde eğitim vermeye başladı. Eğitimdeki kalitenin en önemli göstergelerinden biri de öğretmen başına düşen öğrenci sayısıdır. Bizden önce öğretmen başına düşen öğrenci sayası 28 iken şimdi 16´ya düştü."

 

Ücretsiz ders kitabı dağıtım uygulamasını başlattıklarını hatırlatan Bakan Yılmaz, "Eskiden ders kitabı bulamazdınız. Kırtasiyelerden hepsini alamazdınız, bazı kitaplar dönem sonuna kadar ancak gelebiliyordu. Ama şimdi ücretsiz kitap dağıtımına isterlerse özel okullar da katılabilir." dedi.

 

Bilgi çağında bulunmanın gereği olarak çocukları bilgi otoyollarına ulaştırmak amacıyla FATİH Projesi´ni başlattıklarını anımsatan Bakan Yılmaz, yapılan uygulamalara ilişkin şu bilgileri aktardı: "Bu kapsamda öğretmen ve öğrencilerimize tablet bilgisayarlar dağıttık. Sınıflarımızı akıllı tahtalarla donattık. Şartlı eğitim programını başaklattık; ihtiyacı olan kardeşlerimize öğrenci başına destek veriyoruz. Yine özel okulların açılmasını desteledik. Engellilere evlerinde eğitimi veriyoruz; öğretmen öğrencinin ayağına giderek eğitine yardımcı oluyor. Aynı şekilde uzun dönem hastanede tedavi gören öğrencilere de eğitim veriyoruz. Çıraklık eğitimi zorunlu eğitim kapsamına aldık, onlara verilen asgari ücretin üçte ikisini devlet ödeyecek. Müfredatımızı güncelliyoruz. Okul öncesi eğitimi zorunlu eğitim kapsamına alıyoruz, çünkü okul öncesi eğitim başarıyı artırıyor. İkili eğitimi kaldıracağız, çünkü ikili eğitimi kaldıran ülke, çocuklarına daha kaliteli bir eğitim vermek amacındadır. Bir yabancı dil bilmek dünyaya açılmak ufkun genişlemesi demektir, bu kapsamda 5´inci sınıfları yabancı dil ağırlıklı sınıf haline getireceğiz. 2019 yılının sonuna kadar  bunu gerçekleştireceğiz. Türkiye, bugün dünden daha güçlü, eskisinden daha güçlü ve daha zengin. Daha iyi ve güzel günlere, daha iyi yönetim sistemine sahip olmamız lazım, o fırsat önümüze geldi, o da Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemidir."

 

Uşak’a 2 yeni lise yapılacak

Uşak´ta eğitimin geldiği noktaya da değinen Bakan Yılmaz, Uşak´ta derslik başına düşen öğrenci sayısının ortalama 18 civarında olduğunu belirterek, "Eğitimden konu açılmışken hemen müjdeyi vereyim ve Uşak’a da 2 yeni okul inşa edeceğiz. Fen lisesi ve sosyal bilimler lisesi olmak üzere 2 yeni okulumuz önümüzdeki günlerde, Uşak’ımıza kazandırılacak." diye konuştu.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.